Fonds CH AHN NPCK - Nestlé, Peter, Cailler, Kohler

Identity area

Reference code

CH AHN NPCK

Title

Nestlé, Peter, Cailler, Kohler

Date(s)

  • 1793 - 1929 (Creation)

Level of description

Fonds

Extent and medium

21 m

Context area

Archival history

Immediate source of acquisition or transfer

Offizieller Name 1911-28: Peter, Cailler, Kohler, Chocolats Suisses S.A. (PCK); / Peter, Cailler, Kohler, Schweizer Schokoladen A.-G. (PCK) frühere Namen der Verbindung Peter-Kohler: - Peter et Kohler Chocolats Suisses (S.A.) / Peter et Kohler's Schweizer Chocoladen (A.G.) [1908] - Société Générale Suisse de Chocolats Peter et Kohler Réunis / Allgemeine Schweizerische Chocoladen Gesellschaft [1904] frühere Namen der Firma: PETER - Société des Chocolats au lait Peter S.A. [1896] - D. Peter [1886] - Peter Cailler & Cie [1867] frühere Namen der Firma: KOHLER - S.A. de la Fabrique de Chocolat Amédée Kohler et Fils [1896] - Les Fils de Charles-Amédée Kohler, Fabrique de Chocolat, Lausanne [1884] - Amédée KOHLER & FILS [1817] - Association Kohler et Roqueirol [1803] - (traité de société' avec Frédéric Bournet) [1793] frühere Namen der Firma: CAILLER - S.A. des Chocolats au Lait F.L. Cailler [1900] - F.L. Cailler & Cie. [1898] - François Louis Cailler [1867] - (Cailler-Cusin) [1819/21] - .--. 1911-1929

Content and structure area

Scope and content

Der Bestand NPCK (Nestlé-Peter-Cailler-Kohler) beinhaltet Dokumente der drei ursprünglich eigenständigen Firmen Peter, Cailler und Kohler. Aus den jeweiligen Gründerzeiten sind vereinzelte Dokumente (Buchhaltungsbücher, Korrespondenzbücher, Notizbücher) erhalten; ab ca. Mitte der 1890er Jahre sind Protokoll-Bücher, Werbematerialien, Preislisten, Verpackungen, Photos, Medaillen etc. häufiger. In diesem Bestand befinden sich ab 1904 auch Dokumente der Nestlé betr. das Schokoladengeschäft, welches sie in Zusammenarbeit mit den übrigen Bestandesbildnern betrieb.

Appraisal, destruction and scheduling

Accruals

System of arrangement

Conditions of access and use area

Conditions governing access

gemäss Archivreglement

Conditions governing reproduction

Language of material

    Script of material

      Language and script notes

      Physical characteristics and technical requirements

      Finding aids

      Detailliertes Inventar vorhanden

      Allied materials area

      Existence and location of originals

      Existence and location of copies

      Related units of description

      • PCK (CH AHN SG)
      • Archives cantonales vaudoises: PP 695 Speidel; P Kohler Archives communales de Vevey Musée historique de Lausanne [Kohler]

      Related descriptions

      Publication note

      FASEL, Sylvie; Gremaud, Michel, Cents ans de chocolat à la fabrique de Broc: tradition Cailler et modernité Nestlé, Broc 1998. SPEIDEL, Georges: - "En Clergère" - Le moulin et la première chocolaterie mécanique de Vevey (1767-env. 1840), vol I+II, manus., 1996 - Les anciennes usines CAILLER à Corsier et à Vevey, vol. IA+B: F.L Cailler, originies et premières années (1796-1818), manus., 1996. - Les anciennes usines Cailler à Corsier et à Vevey, vol. IIA+B: F.L Cailler, le début de ses activités professionnelles (1818-1832), manus., 1996. - L'usine "En Copet" à Corsier 1832-1865, vol. III, manus., 1994. - L'usine "En Rouvenaz" à Vevey 1840-1861, vol. IV, manus., 1994. - L'usine "En Clergère" à Vevey 1863-1900, vol. V, manus., 1994. - L'ancienne usine PETER à Vevey, vol. IA+B: l'usine en Rouvenaz 1861- 1918, manus., 1996. - Les anciennes usines KOHLER à Lausanne et à Echandens, vol. I: Le Petit St. Jean en Pepinet à Lausanne 1830-1889; vol. II: Sauvabelin à Lausanne 1849-1903; vol. III: Echandens 1887-1988, manus., 1995 - Vevey, un centre de fabrication de chocolat aux 18ème et 19ème siècle, 2 vol., manusc., 1998. - Abram L. C. Cusin (1795-1850) - 1er associé de F.L. Cailler et fabricant de chocolat à Aubonne, manus., 1995 - Jean L. Johannot-Chappuis (1778-1844) - 2ème associé de F.L. Cailler et fabricant de chocolat à Corsier, manus., 1998

      Notes area

      Alternative identifier(s)

      Access points

      Subject access points

      Name access points

      Description identifier

      Institution identifier

      Rules and/or conventions used

      Status

      Level of detail

      Dates of creation revision deletion

      Language(s)

        Script(s)

          Sources

          Accession area